Waarom is het zo moeilijk om te praten over het N-woord?
- Ilke Van Deuren
- 2 mei 2020
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 mei 2020
Het N-woord, een veel besproken thema maar langs de andere kant ook weer niet. Velen mensen, zowel blanken als anderskleurigen hebben het moeilijk hierover te praten. Ze praten er bewust niet over om geen oude wonden open te maken of zijn bang anderen te kwetsen of te vernederen met dit woord. Maar waarom ligt het N-woord zo gevoelig en wordt het nooit in zijn originele vorm gezegd?
Multiculturele samenleving
Dit onderwerp sprak me enorm aan, ik heb dus ook niet lang getwijfeld om deze TedTalk te beluisteren. Multiculturele samenleving is zeker geen vreemd concept in deze tijden. Het is een deel geworden van ons leven en de jongeren van tegenwoordig kennen niet anders. Het is voor mij persoonlijk een enorme verrijking en je leert erg veel over andere culturen. Je leert van elkaar en ontdekt elke dag nieuwe dingen. Aangezien er niet veel over het N-woord gepraat wordt, zag ik mijn kans om eindelijk eens het verhaal te horen uit de mond van een zwarte vrouw.
Op school

Elizabeth Stordeur Pryor, een zwarte vrouw uit Amerika die les geeft en schrijft over racisme en ras in de VS voert het woord over dit duidelijke maar toch onzekere onderwerp. Ze begon aan de hand van een voorbeeld dat zich afspeelde in haar klaslokaal, onverwachts zei iemand het N-woord. Ze vertelde hoe ze reageerde, hiermee omging en hoe ze het in de toekomt ging aanpakken. Zo sprak ze met haar leerlingen af, het woord nooit uit te spreken maar wel neer te pennen in papers of taken. Ook voeren ze debatten en gesprekken over dit onderwerp, zonder dat dit woord letterlijk ter sprake komt. Op deze manieren leren haar studenten meer over dit onderwerp en wordt er niemand beledigd of vernederd.
Bijgevolg kaartte ze ook aan dat een klaslokaal, de meest gebruikte plaats is om in contact te komen met het N-woord. Ze vertelde enkele hartverscheurende verhalen van haar leerlingen die in contact kwamen met het N-woord en hoe ze hierop reageerde. Van mensen die zich schuldig voelen niet geholpen te hebben in een bepaalde situatie tot leerlingen die veranderen van richting door de manier van lesgeven over het N-woord. Ik had nooit stilgestaan dat dit zo’n grote invloed had op ons dagelijks leven en ben hier wel even van geschrokken.
Waarom?
Maar waarom? Waarom kan het N-woord niet in zijn originele vorm gezegd worden? Wel, velen denken dat het maar gewoon een woord is. Dit is echter helemaal niet het geval. “Het N-woord is een idee vermomd als een woord” waren haar specifieke woorden. Hiermee verwees ze naar de het feit dat dit woord de betekenis draagt van inferieur ras. Donkere mensen zouden biologisch minderwaardig zijn aan blanke mensen en dit zou bijgevolg hun eigen schuld zijn.
Op sommige momenten zie je dat ze het zeer moeilijk heeft. Je hoort een bepaalde trilling in haar stem en soms moet ze even stoppen om het te laten bezinken. Ze vertelde met zoveel passie en verdriet. Op zulke momenten ontdek je hoe gevoelig en pijnlijk het nog steeds is om over het N-woord te praten. Ik heb dan ook ongelooflijk veel respect voor deze vrouw en de manier hoe ze hierover vertelt.
Duidelijkheid
Na het bekijken van deze TedTalk, ben ik veel wijzer en voorzichtiger leren omgaan met dit onderwerp. Ik wist natuurlijk dat dit woord een negatieve bijklank had en verwees naar de slavernij maar had nooit echt stilgestaan welke gevolgen dit op emotioneel vlak kon hebben. Het heeft me zeker een andere kijk gegeven op het gebruik van dit woord en ik weet al beter wat ik wel en niet kan zeggen. Kort samengevat, opnieuw een zeer leerrijke en boeiende ervaring die ik zeker niet snel zal vergeten!

Comentários